
Clubul MUN
Descriere
Model United Nations reprezintă denumirea oficială atribuită simulărilor academice ale conferințelor Organizației Națiunilor Unite. Această activitate își propune să aducă laolaltă tineri din diferite colțuri ale lumii, cu profiluri și aspirații diverse, în vederea dezvoltării abilităților de oratorie, public speaking și leadership prin intermediul dezbaterilor în limba engleză. De la adoptarea procedurilor reale ale Organizației Națiunilor Unite, până la abordarea problematicilor actuale care tulbură comunitatea internațională, conferințele MUN încurajează elevii de liceu să gândească critic și rațional, să se informeze despre problemele majore care afectează societatea contemporană și să își exprime ideile în mod coerent și persuasiv în fața celorlalți.
Clubul MUN al Colegiului Național „Mihai Viteazul” are o istorie de peste un deceniu și excelează prin antrenarea și pregătirea elevilor noștri nu numai pentru participarea la conferințe naționale și internaționale, ci și pentru viitorul lor academic sau profesional, indiferent de domeniul ales. Dacă profesorii liceului nostru asigură o educație formală la nivel înalt în cadrul fiecărei discipline din curicula școlară, clubul nostru are ca scop dezvoltarea unor abilități care să completeze bagajul de cunoștințe teoretice acumulate și să le ofere membrilor clubului instrumente de analiză și comunicare, utile atât în viața de elev, cât și mai departe.
În cadrul ședințelor săptămânale de pregătire cu elevi experimentați, membrii clubului MUN își exersează limba engleză, învață tehnici oratorice, își antrenează capacitatea de a elabora raționamente logice și se documentează despre problemele sociale, politice, economice sau militare cu care lumea se confruntă.
Participări internaționale
Datorită mediului prietenos și inclusiv, a relației apropiate dintre mentori și participanții la training, precum și a combinării principiilor teoretice cu exerciții practice, această activitate reușește să aducă numele liceului nostru într-o poziție recunoscută și respectată pe plan internațional. Membrii clubului participă de peste 10 ani și obțin constant numeroase premii în cadrul unor conferințe internaționale prestigioase, precum National High School Model United Nations (New York City, Statele Unite), Cambridge University International Model United Nations – High School (Cambridge, Regatul Unit), Rome International Model United Nations (Italia), Model United Nations of Lübeck (Germania) sau Budapest International Model United Nations (Ungaria).
Pe lângă abilitățile dezvoltate în cadrul sesiunilor de pregătire, ocazia de participa la o astfel de conferință și de a obține diplome de merit sau de participare care sunt apreciate de universități de top din afară transformă clubul MUN în cea mai populară activitate extracuriculară a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, cu peste 150 de elevi înscriși și implicați în proiectele noastre.
MUNOB
Model United Nations of Bucharest este conferința internațională organizată anual de Colegiul Național „Mihai Viteazul” și care în anul 2020 a ajuns la a noua ediție. Cu peste 250 de delegați din România și din țări precum Italia, Germania, Polonia, Ucraina, Spania sau Rusia, MUNOB este cea mai mare și mai prestigioasă conferință MUN destinată elevilor de liceu din Romania.
Educație
Fiind înainte de toate un proiect educațional, MUNOB își propune să informeze tinerii despre importanța implicării civice și sociale și despre problemele cu care comunitatea internațională se confruntă. În acest sens, temele de dezbatere alese de liderii echipei de organizare au rolul de a provoca elevii să gândească eficient și critic, să găsească soluții inovative pentru subiecte complexe și să își facă vocile auzite. Pentru a completa munca individuală și colectivă a tinerilor participanți, organizatorii îi pun pe aceștia față în față cu oameni cu cariere impresionante și experiențe interesante de împărtășit. Printre invitații noștri se numără personalități remarcabile din domeniile diplomației, securității și serviciilor publice, care au reușit să stârnească admirație și curiozitate în rândul participanților conferinței MUNOB prin discursurile și prezentările lor.
Muncă în echipă
Echipa de organizare a conferinței este compusă integral din elevii noștri, care, sub îndrumarea unui grup de profesori dedicați și cu susținerea direcțiunii, se ocupă de acest amplu proiect de management. Dacă durata oficială a conferinței este de 5 zile, pregătirile se întind pe mai bine de 6 luni, timp în care membrii echipei de organizare gestionează aspecte diverse, de la contactarea sponsorilor și negocierea pentru închirierea spațiilor și achiziționarea materialelor necesare conferinței, până la administrarea imaginii MUNOB în mediul online, promovarea conferinței și relația cu partenerii străini. Organizatorii fac eforturi considerabile pentru asigurarea unei experiențe de neuitat pentru toți cei peste 400 de participanți (delegați, președinți de comisii, profesori, staff, gazde ale elevilor străini, invitați și parteneri), iar succesul conferințelor precedente reprezintă o confirmare a acestui fapt. Echipa noastră include tineri talentați atât în domeniile științelor sociale (politică, istorie, economie, sociologie), cât și al artei fotografice, webdesign-ului și editării video (pentru departamentul de presă), al marketingului, managementului și comunicării (pentru departamentele de PR, organizare a evenimentelor și executiv) și al tehnologiei pentru asigurarea suportului tehnic necesar. Indiferent de interesele și pasiunile elevilor noștri, MUNOB este deschis tuturor celor dedicați și dornici să se dezvolte, să se implice într-un proiect semnificativ și să lucreze în echipă.
Deschidere internațională
Un element fundamental care diferențiază conferința noastră de alte proiecte similare este deschiderea internațională unică pentru un astfel de eveniment din România. Experiența relaționării și a schimbului cultural cu elevi din toate colțurile Europei și nu numai conferă participanților conferinței noastre o șansă remarcabilă de a se dezvolta într-un mediu divers, academic și competitiv, dar care, spre deosebire de cel școlar, oferă o flexibilitate sporită și posibilitatea de a îmbina educația non-formală cu activități de recreere și socializare. Pentru cei care doresc să trăiască până la capăt experiența internațională reprezentată de conferința MUNOB, există oportunitatea elevilor români de a găzdui pe durata conferinței un elev străin, într-o manieră similară schimburilor de experiență. Prieteniile legate în cadrul MUNOB-ului sunt un motiv important pentru care această activitate se află printre proiectele extracuriculare preferate ale elevilor Colegiului Național „Mihai Viteazul”.
Challenge everyone!
Acesta este motto-ul nostru și mentalitatea după care ne ghidăm pentru a progresa și pentru a deveni din ce în ce mai buni. Căutând să ne autodepășim și să evoluăm constant, dorim să contribuim la educația și la dezvoltarea tinerilor care sunt responsabili pentru viitorul nostru.