SUA

 • Ciobanu Iulia

Iulia-1

Statele Unite ale Americii … Este visul oricărui adolescent să trăiască visul american măcar o dată în tinerețe. Iar eu sunt foarte mândră că am avut această oportunitate datorită MISHU!

Când am aflat despre înscrierile pentru interviu, am fost puțin reticentă. Aflasem că sunt peste 200 de înscriși, competiția fiind mare. Însă, ce puteam pierde? M-am pus pe liste și am așteptat să intru. Aveam o groază de curiozități: ce ar trebui să spun ca să conving, să fiu formală, sa fiu relaxată? Când s-a terminat interviul, eram mulțumită de cum a decurs, însă încă nu eram 100% sigură de reușită. Și totuși, la 2 săptămâni distanță, cei selectați am fost anunțați că în luna octombrie vom petrece 2 săptămâni în America. Nici nu vă imaginați ce entuziaști eram cu toții! Primul stadiu al schimbului a avut loc în luna aprilie, când un grup de americani a venit în România. Le-am prezentat cursurile și sistemul nostru educațional, am vizitat Dobrogea și Delta Dunării, Centrul Vechi, Muzeele din București și Castelul Peleș. Nici nu știm cum au trecut cele 14 zile, ca dintr-odată ne-am găsit luându-ne rămas bun în Sala de Festivități a liceului. Am plâns, am râs, ne-am promis că vom vorbi și că ne vom revedea în SUA.

Iulia-2gÎn luna octombrie, am plecat împreună cu Domnul Director Mihai Surdu si Domnul Profesor Daniel Petriceanu înspre “The Land of Choices”. După un zbor obositor, ne-am plimbat prin Washington 2 zile și apoi ne-am îndreptat către Staunton, orășelul în care locuiau gazdele noastre. Când am întâlnit-o pe Emily Hoy, mi-am dat seama că, completarea formularului pentru “matching” a fost un succes, având aceleași hobby-uri, pasiuni și activități preferate. Am cunoscut toată familia Hoy care ne-au primit în casa lor atât pe mine, cât și pe Gabriela. Am petrecut momente pe care nu o să le uit niciodată alături de gazda mea și de sora ei, Mariah : de la orele de curs, la jocurile de pe wii, la meciul de volei, toate acestea au fost experiențe pur americane trăite la maxim! A fost o experiență de neuitat!!

P.S.: Emily, if you ever see this, I miss you!


 • Frumosu Teodora

Oportunitatea de a merge în America nu apare în fiecare zi şi nu pentru oricine. Totuşi, ‘Mishu’ oferă posibilitatea de a vizita ‘the land of opportunities ‘ cu persoane de vârsta ta şi doi profi  cu care te poţi simţi în largul tău fără a strica atmosfera de excursie. Toate gazdele sunt primitoare şi au, de cele mai multe ori, foarte multe lucruri în comun cu elevii români. Lăsând la o parte lucrurile câştigate prin vizitarea monumentelor şi învăţarea istoriei, am fost scoasă din zona mea de confort şi am reuşit fără probleme să socializez cu oameni de toate vârstele care au un mod de gândire total diferit de al meu. Această expunere la o nouă cultură mi-a deschis orizontul şi mintea în moduri la care nu m-aş fi putut gândi înainte de a pleca. Timpul petrecut în America, cele 10 ore petrecute pe drumuri, fizica cu care ne-a ajutat Domnul Surdu pe drumul de întoarcere şi excursiile din România organizate pentru elevii străini sunt şi mereu vor fi unele din cele mai plăcute amintiri legate de liceu. Schimbul cu America nu se rezumă doar la cele două săptămâni petrecute acolo ci şi la lunile pe care le petreci aşteptând plecarea, poveştile cu care te întorci şi bineînţeles toate persoanele implicate de la profesorii americani la elevii români.


 • Vîlcu Ștefania

Stefy-1gAnul trecut am participat în schimbul de experiență cu liceul din America. Prima parte a acestui proiect a debutat în aprilie, când cinci elevi din Virginia ne-au vizitat. Simon, oaspetele meu american, s-a adaptat din prima zi stilului nostru de viață, și mi-a mărturisit că l-au impresionat similaritățile dintre culturile noastre. Prietenilor noștri americani le-am arătat Delta Dunării și locurile istorice ale Dobrogei și Bucureștiului.

Partea a doua a proiectului s-a desfășurat în octombrie, când noi am vizitat Washington, Staunton și Philadelphia. Încă de la primul pas făcut pe pământul american ne-am simțit în deplină siguranță datorită celor doi profesori, care în cele din urmă ne-au adus pe toți înapoi acasă, în ciuda dorinței noastre arzătoare de a rămâne la liceul american.

Stefi-2g

M-a surprins detașarea și optimismul americanilor, iar clădirile impresionante ale Philadelphiei mi-au rămas întipărite în minte. Este o lume diferită de a noastră, bazată pe încredere și acordarea de șanse egale. La liceul vizitat de noi elevii studiază materiile spre care au afinități și se străduiesc să își creeze un viitor bazându-se pe talentele sau Consider că aceste proiecte sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră. Ele ne ajută să înțelegem că fiecare dintre noi suntem diferiți, dar când petrecem mai mult timp împreună, ajungem să descoperim că ne leagă de fapt niște fire invizibile de care stau agățate pasiuni comune și dorințe de comunicare care în multe cazuri duc la prietenii pe viață.competențele acestora. Gazda mea, Emily, a fost minunată și din prima zi ne-am înțeles de parcă ne-ar fi legat o prietenie veche de câțiva ani. Familia ei m-a primit cu căldură și eu am fost din prima clipă cel de-al patrulea copil al lor. Zilele petrecute cu ei m-au ajutat să descifrez stilul american de viață și să înțeleg că, oriunde am fi în lume, viața de familie e foarte importantă.


 • Mârzan Oana

Oana-1gPentru mine schimbul acesta de experiență a însemnat mai mult decât să văd cum se studiază într-o altă țară; a însemnat să leg prietenii grozave, de lungă durată, atât cu americani cât și cu români. Încă mai vorbesc cu gazda mea de cel putin trei ori pe săptămână și de-abia aștept să o revăd în aprilie!

Proiectul a început în aprilie 2013 cu venirea americanilor. Eu am găzduit un băiat foarte de treabă, politicos și amuzant. În prima zi au venit cu noi la liceu pentru a experimenta puțin din sistemul nostru de învățământ. Bine că au ales Mishu! Următoarele trei zile am fost plecați într-o excursie prin Deltă. În acest fel am avut ocazia să stăm mai mult cu fiecare dintre ei. Când ne-am întors am făcut mai multe plimbări prin București. Mama mi-a zis acum câteva zile că am noroc cu schimburile acestea de experiență că așa mai cunosc și eu Bucureștiul! După ce i-am dus la aeroport și noi ne-am întors acasă, le-am simțit lipsa imediat și am fi vrut să mergem cât mai repede la ei.

Oana-2

Mârzan Oana (stânga) şi Vîlcu Ştefania (dreapta)

A doua fază a proiectului a constat în vizita noastră în America. Ne-am cunoscut gazdele de-abia după ce am petrecut două nopți la Washington. La început am fost mai timidă dar după câteva zile ne-am împrietenit foarte bine și când a trebuit să merg în excursie în Philadelphia fără ea, mi-a părut foarte rău. De asemenea, m-am înțeles foarte bine cu părinții ei care mi-au spus că mă consideră ca o a doua fiică și că trebuie neapărat sa le zic dacă mă întorc in S.U.A ca să ne întâlnim din nou. E adevărat ca îmi e foarte dor de toți și simt că am o a doua familie acolo!

Sper să îmi pot ține promisiunea și să mă întorc în SUA să îmi vizitez cea de-a doua familie!

 

 


Credite lui: Tichescu Martin


Olanda

 • Ilie Miruna

Miruna 2

Se spune despre olandezi în general că sunt oameni deschiși, prietenoși, sinceri și dezinvolți. După cele două săptămâni petrecute alături de un grup de astfel de oameni în primăvara anului trecut, pot să spun că aceste cuvinte îi definesc într-adevăr.

Miruna 3

Miruna Ilie (stânga) şi partenera ei

Schimbul de experiență a fost pentru mine o adevărată aventură. Am cunoscut oameni geniali de care m-am atașat imediat și pe care nu îi voi uita vreodată. Am trăit clipe minunate care îmi vor rămâne mereu în amintiri.

În săptămâna pe care am petrecut-o în țara morilor de vânt am avut ocazia să văd și să învăț o grămadă de lucruri noi. Am văzut școala lor, cum învață, am cunoscut câțiva dintre profesorii lor. Am mers cu bicicleta până la școală în fiecare dimineață, ba chiar am avut un tur al împrejurimilor orășelului unde am locuit pe bicicletă. Am vizitat Amsterdamul cu vestitul său Cartier Roșu, gara superbă și nenumăratele canale. Am fost în cel mai mare parc de distracții din Olanda, aflat la doar câțiva km de Oosterhout, orășelul-gazdă.  Am învățat câteva lucruri despre dezbateri, am jucat bowling, am mâncat mâncare tradițională, ne-am plimbat cu barca pe canalele din Leiden, am făcut cumpărături, am învățat câteva expresii în olandeză, și, cel mai important, ne-am distrat de minune.

Am fost primiți acolo cu zâmbetul pe buze, iar la sfârșitul săptămânii, cu toții eram triști că ne vom întoarce acasă. La plecare, ne-am îmbrățișat, ne-am luat rămas bun, dar cu promisiunea că ne vom reuni cândva, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

 Miruna 4Miruna 1


 •  Mateș George

 

George-1

Mateş George (stânga) şi Matthijs Freund (dreapta)

Mereu m-am întrebat cum ar fi fost dacă m-aş fi născut în altă ţară cum ar fi Olanda. Din fericire am avut ocazia să aflu. Schimbul de experienţă cu Olanda a fost ocazia perfectă pentru a afla. Am avut ocazia de a experimenta viaţa tipică a unui olandez autentic.
Proiectul a început în toamna anului 2012 când am aflat prima dată că MISHU organizează astfel de proiecte aşa că m-am decis să mă înscriu la interviu. Desigur, tot proiectul a fost în limba engleză, inclusiv interviul. O săptămână mai tărziu am aflat că am fost acceptat şi că pe la sfârşitul lunii mai urma să găzduiesc un student olandez la mine în casă. Imediat după ce s-au finalizat listele cu cei înscrişi, am început să socializăm cu viitorii noştri oaspeţi prin intermediul reţelelor de socializare. Am decis să vorbesc cu un olandez pe nume Matthijs Freund. După cele două ore în care am învăţat cum se pronunţă numele lui, am început să ne împrietenim.
În cele din urmă a venit şi vremea să facem cunoştinţă în realitate. În timpul activităţilor din România am avut ocazia de a vizita diferite obiective turistice din Bucureşti, cum ar fi Casa Poporului, Muzeul Satului etc. Tema proiectului a fost “Dezvoltarea surselor alernative de energie.” În una dintre zile s-au adunat la liceu toţi membri proiectului împreună cu profesorii pentru a discuta despre priorităţile proiectului din Olanda. Toată activitatea din România a durat o săptămână, în care am avut ocazia să ne culturalizăm şi socializăm.
În timpul activităţii noastre din Olanda am avut oportunitatea de a trăi într-o familie olandeză autentică. Am reuşit să vizităm şi să lucrăm la proiect în liceul lor, primindu-ne cu căldură şi punându-ne la dispoziţie diverse materiale auxiliare.
Proiectul a fost finalizat cu o dezbatere ce a fost susţinută în sala de şedinţe din primăria oraşului.
În urma acestui proiect am reuşit să experimentez stilul de viaţă olandez şi să fac parte din sistemul lor educaţional. Pe langă toate acestea, cel mai important lucru, am reuşit să îmi fac un prieten nou cu care sunt sigur că o să păstrez legătura în viitor.

 


 • Scafaru Andrei

Scafaru 1

Scafaru Andrei (dreapta) și partenerul său olandez

Schimbul de experiență…hmm. A fost nemaipomenit! Pentru a avea parte de momente unice și a prezenta onoarea de a face parte din Mishu, vă ofer cu bucurie următorul set de sfaturi:

 1. Interviurile nu sunt grele dacă știi cât de cât ceva despre istoria țării tale, a Bucureștiului și a liceului. Totul constă în a cunoaște cultura română și a o reprezenta!
 2. Nu trebuie uitat însă aspectul găzduirii. Sfătuiți-vă cu părinții dacă puteți susține material o astfel de experiență. În principiu, partenerul vostru ar trebui să dispună de o cameră doar a lui, în care să-i oferiți un dulap gol, un pat și nu în ultimul rând parola de la wi-fi.
 3. După ce aflați că ați fost acceptați (sigur veți fi): gândiți-vă bine la un program pe care să-l urmați împreună cu partenerul vostru. Programul trebuie să fie bine pus la punct și va reprezenta un mijloc de petrecere a timpului înafara programului oficial, înmânat de către unul dintre profesorii coordonatori la începutul schimbului.
 4. De multe ori programul va fi făcut de către restul grupului… Ceea ce vreau să spun este că partenerii voștri vor dori să meargă oriunde merg și compatrioții lor, asta însemnând că va trebui să le respectați dorințele pentru a nu se simți constrânși. Anunțați-vă părinții ori de câte ori deviați de la programul stabilit împreună, pentru a ști în permanență unde vă aflați.
 5. Nu oferiți libertate deplină partenerilor voștri de schimb. Faceți-le cunoscut faptul că sunteți responsabili de ei și că ar trebui să țină cont de sfaturile voastre.
 6. Vorbiți cât mai des cu partenerul vostru. Pe lângă faptul că momentele de tăcere sunt nepoliticoase, țineți minte că rar aveți ocazia să cunoașteți un reprezentant al unei alte culturi.
 7. Nu uitați că așa cum vă purtați voi cu ei este foarte probabil să se poarte și ei cu voi! Țin să precizez că între tine și partener trebuie să se realizeze un respect reciproc, respect despre care nu poți să ai cunoștință de pe facebook.
 8. Alegeți-vă cu grijă partenerul în funcție de tot ceea ce înseamnă obiceiuri, maniere și stil de viață. (imaginile de pe facebook nu spun tot). Încercați să deschideți conversația cu acesta. Discutați despre subiecte legate de liceu, profesori, orar, maniere de predare, mâncăruri preferate sau despre hobby-uri.
 9. Nu uitați tema proiectului! Nu vă aflați în proiect doar pentru un schimb cultural, iar pentru a vă face remarcați în planul dezbaterii subiectelor, începeți să vă documentați din timp.
 10. HAVE FUN!

 

Înapoi la activități