Skip to main content

La început de vacanță – sub egida Cafenelei literare ”În roșu și negru” – am organizat  cu elevii pasionați de lectură  un circuit cultural COMORILE BANATULUI , de care suntem tare mândri.

Acesta s-a desfășurat pe durata a patru zile în care am atins toate obiectivele culturale din program. Ne-am bucurat să vizităm una dintre capodoperele lui Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu:

În Oravița , am poposit la Muzeul Farmaciei Montanistice, la Muzeul Monetăriei și, nu în ultimul rând, la Teatrul Vechi , construit în anul 1816 după modelul Teatrului Burgtheater din Viena, în care a prezentat două spectacole, în zilele de 1 și 2 septembrie 1868 , trupa lui Mihail Pascaly din care făcea parte și Mihai Eminescu ca sufleor.

Ziua a doua a început cu o călătorie cu trenul pe ruta Oravita – Anina, admirând  un peisaj sublim pe una dintre cele mai vechi si, totodată, una dintre cele mai frumoase căi ferate din Europa de Est.


Întâmpinați cu căldură de domnul Flavius Bozu , managerul Muzeului Banatului Montan, am parcurs cu interes  expoziția itinerantă a tinerei instituții  ce reprezintă  emblematic judetul Caraș-Severin, nu doar orașul Reșița în centrul căruia se află.

Cea mai bogată in evenimente, dar si cea mai spectaculoasă a fost neîndoielnic ziua a treia a circuitului nostru.

Cu acordul  Batalionului 191 Infanterie “Radu Golescu” am vizitat Cetatea Aradului, monument impresionant  al istoriei Banatului de altădată, atunci teritoriu al Imperiului Austro- Ungar.

De aici până la Muzeul Memorial Ioan Slavici  din Șiria a fost doar un  pas, dar  numeroase  sunt amintirile construite alături de doamna muzeograf Laura Moț:

Aflându-ne pe urmele scriitorului ardelean și ale eroinei sale, Mara din romanul omonim, nu puteam să nu ne oprim la cel mai important edificiu al  Banatului catolic- Mănăstirea Maria Radna. 

Am încheiat parcursul zilei  cu vizitarea Castelului Săvârșin, a parcului regal și a superbei grădini ce îl inconjoară.

Ultima cazare a fost într-o superbă stațiune a Banatului românesc- Geoagiu- Băi , în care am remarcat frumusețea Cascadei Clocota ce ne-a amintit de Cascada Bigăr  pe care am admirat-o în seara primei zile.

Deva ne-a primit cu soare și cu o interesantă conferință  tematică a Muzeului Civilizației Dacice la care ne-am bucurat să fim parte.

Ne-am despărțit cu greu unii de alții, dar promitem să reedităm astfel de momente care ne construiesc ca viitori intelectuali si oameni de cultură ai acestei țări….. , deocamdată ca cnmviștii care am semnat in cartea de onoare a unității militare arădene.

Dragi cnmvisti, vă așteptăm cu drag să ne însoțiți cu voie bună în circuitul cultural al viitorului an școlar!

Semnează în numele grupului de călători profesorii îndrumători

Prof. Steliana Brădescu

Prof. Nicoleta Bădescu

Prof. Gabriel Georgescu