Skip to main content

Echipa AuDacia de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, formată din elevii Alexandru Zob (12C), Toma Niculica (12F) și Matei Lazar (12F), a conceput un satelit de mici dimensiuni capabil să înregistreze accelerația pe 3 axe, presiunea și temperatura aerului, calculând astfel cât mai precis altitudinea la care se află și realizând grafice utile.

De asemenea, cei trei elevi au inventat o misiune secundară pentru satelitul lor. Echipându-l cu o cameră, au creat un algoritm bazat pe inteligență artificială (AI) care să determine cu certitudine forma reliefului peste care zboară și urmează să aterizeze satelitul, identificând și destinația ideală. În plus, satelitul lor poate detecta norii prezenți în atmosferă, putând ulterior să stabilească tipul acestora.

Proiectul lor a ajuns în etapa finală a competiției europene „Qube2Space”. Astfel, în perioada 3-5 noiembrie, au fost invitați să-și construiască fizic conceptul la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, în cadrul celui mai mare festival de robotică din Europa, RoboFest 2023. Echipa s-a clasat pe locul 4 din 16 echipe finaliste și 40 de echipe participante. Succesul lor a fost urmat de posibilitatea lansării satelitului lor în viitor, cu ajutorul rachetelor organizației 2Space